KOSZYK JEST
PUSTY

Kolorowe życie diabetyka!

sugarcubes.store@gmail.com

Żywność bezglutenowa dla diabetyków

kwi06
Żywność bezglutenowa dla diabetyków

Żywność bezglutenowa dla diabetyków

Żywność bezglutenowa to produkty pozbawione glutenu, czyli białka występującego w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Dieta bezglutenowa polecana jest osobom chorującym na cukrzycę, a koniecznością staje się dla tych, którzy jednocześnie zmagają się z cukrzycą typu 1 i celiakią. Sprawdź, czym jest żywność bezglutenowa i dlaczego zaleca się ją cukrzykom.

Żywność bezglutenowa, czyli jaka?

Żywność bezglutenowa to żywność pozbawiona glutenu, czyli białka występującego w zbożach, takich jak pszenica (również orkisz, durum i kamut), jęczmień, żyto, zwykły owies (z uwagi na silne zanieczyszczenie glutenem) i w wyrobach je zawierających.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: ziemniaki, kukurydza, ryż, soja, proso, gryka, amarantus, maniok, tapioka, sorgo, fasola, soczewica, orzechy, jak również mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się także produkty przetworzone, w których wedle ustaleń Światowej Organizacji Zdrowia zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm, czyli 20 miligramów na kilogram danego produktu. Takie wyroby oznaczone są specjalnym międzynarodowym symbolem – przekreślonym kłosem pszenicy.

Dieta bezglutenowa a cukrzyca

Czy osoby chorujące na cukrzycę, lecz niezmagające się z celiakią, powinny przejść na dietę bezglutenową? Zdecydowanie tak! Cukrzyca typu 1 to choroba o podłożu autoimmunologicznym, co oznacza, że organizm atakuje sam siebie. W wyniku autoagresji układ odpornościowy niszczy własne komórki ciała, a z przeprowadzonych badań wynika, że spożywanie glutenu przyczynia się do nasilenia ataku układu immunologicznego na komórki. Dlatego uważa się, że w przebiegu tej choroby dieta profilaktycznie powinna być bezglutenowa. Produkty będące źródłem glutenu mają wpływ na wahania cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy typu 1, jak i typu 2, dlatego wskazuje się, że dieta bezglutenowa wspomaga wyrównywanie cukrzycy, a także utrzymanie glikemii na właściwym poziomie. Ten rodzaj diety pomaga również w leczeniu insulinoodporności, zwiększając tym samym wrażliwość tkanek na insulinę, co z kolei jest niezwykle korzystne w cukrzycy typu 2.

Celiakia chorobą współtowarzyszącą cukrzycy typu 1

Celiakia, czyli choroba trzewna, to schorzenie immunologiczne o podłożu genetycznym, które charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Z badań wynika, że około 1 % ogólnej populacji w Polsce cierpi na tę chorobę. Z kolei wśród osób chorujących na cukrzycę typu 1 około 5-8 % osób zmaga się także z celiakią, do której rozwoju dochodzi najczęściej do 5 lat od rozpoznania cukrzycy typu 1. Zwykle u cukrzyków celiakia przyjmuje postać ukrytą, atypową, bowiem rozwija się bezobjawowo, dlatego osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1 zaleca się wykonanie badań w kierunku celiakii.

Wśród przyczyn częstego współistnienia obu chorób wymienia się:

  • Czynniki genetyczne – obecność niektórych genów, które predysponują zarówno do rozwoju cukrzycy typu 1, jak i celiakii.
  • Czynnik immunologiczny – udział limfocytów T w rozwoju obu chorób.
  • Czynnik środowiskowy – wpływ diety w okresie niemowlęcym lub przebyte infekcje.

Dieta osób, które jednocześnie chorują na cukrzycę typu 1, jak i celiakię musi być tak skomponowana i zbilansowana, by łączyć w sobie zalecenia dietetyczne obu chorób. Osoby borykające się z celiakią muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej. Z kolei osoby zmagające się z cukrzycą typu 1 muszą dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów – przede wszystkim złożonych, mających niski indeks glikemiczny, które chronią przed wahaniami cukru. Zatem jadłospis osób chorych na obydwie choroby należy komponować z produktów bezglutenowych tak, by wraz z pożywieniem przyjmować około 50 % węglowodanów, których najlepszym źródłem są naturalne produkty węglowodanowe niezawierające glutenu.

Żywność bezglutenowa w ofercie naszego sklepu

W asortymencie naszego sklepu proponujemy bezglutenowe produkty żywnościowe będące odpowiednimi dla diabetyków. Bezglutenowa żywność dla cukrzyków wcale nie musi być nudna i niesmaczna! W ofercie znajdą Państwo:

  • Chrupki kukurydziane w czekoladzie z mąki kukurydzianej – idealne na śniadanie.
  • Biszkopty stanowiące doskonałą bazę dla bezglutenowych wypieków, a także biszkopty w czekoladzie – wyśmienite na słodki deser, choć bez dodatku cukru.
  • Zachwycające smakiem śliwki w czekoladzie, które doskonale sprawdzą się w roli przekąski w ciągu dnia.

Polecamy Państwu również książkę "Polska kuchnia bezglutenowa", w której można znaleźć wiele ciekawych przepisów na smaczne i aromatyczne dania bez glutenu, a także praktyczne informacje dla tych, którzy dopiero przechodzą na dietę bezglutenową.

 

 

 

Wypróbuj proponowane przez nas produkty i przekonaj się, że żywność bezglutenowa dla cukrzyków może być pełna smaku i aromatu!

kwi  06
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl